Kokneses speciālainternātpamatskola- attīstības centrs
Tematiska pēcpusdiena “Dižputra”.
17.10.2019 15:33
Par godu Starptautiskajai Putras dienai Kokneses pamatskolas – attīstības centra 1.-8.c klases skolēni organizēja tematisku pēcpusdienu ,,Dižputra”, lai iesaistītos Putras programmā un pilnveidotu zināšanas par graudaugu labvēlīgo ietekmi uz veselību un putras ēšanas tradīcijām.
Spēlējot spēles “Ēdams, neēdams”, “Atmini, kā sauc putru?”, noskatoties mācību filmu par graudaugu labvēlīgo ietekmi uz skolēna veselību kopumā, izlasot leģendāro brāļu Grimmu pasaku par burvju putras katlu, skolēni noskaidroja un kā tiek pagatavotas putras, pētīja receptes, uzzināja, kāpēc tās jāēd, iepazinās ar putru ēšanas paradumiem un ticējumiem. Kā viens no ticējumiem vēsta, ka biezputru vārot, nedrīkst ar kausu pie katla malas piesit, jo tad bads nāk mājās.
Praktiskā darbībā vecāko klašu skolēni iejutās pavāra lomā un pagatavoja auzu pārslu, griķu un mannas biezputras. Degustējot, bērni visas putras atzina par garšīgām, bet “Dižputras” titulu ieguva auzu pārslu biezputra, kurai pievienojot ievārījumu, dzērvenes, varēja iegūt izcilu garšu.
Lai uzzinātu, kādas putras skolēni ēd savā ģimenē, skolēnu vecāki iesaistījās aptaujā “Kādas putras cieņā mūsmājās?”. Noskaidrojās, ka arī ģimenēs goda vietā tiek celta auzu pārslu biezputra.
Lai mudinātu bērnus ēst putras, skolotājas izsludināja konkursu “Labākais putras ēdājs”, ik rītu atzīmējot, kā bērni ēd brokastu putru. Skolotāji secina, šī motivācija ļoti labi nostrādā, jo brokastīs putras bļodiņas iztukšojas strauji. Oktobra mēneša izskaņā tiks apbalvoti uzvarētāji - labākie putras ēdāji.
Skolēni secināja – ēdot putras, uzlabojas veselība, tiek veicināts labs noskaņojums. Putrai pievienojot gardas sastāvdaļas, tās kļūst par garšīgām brokastīm, sniedzot enerģiju visai dienai. Tāpēc – ēdīsim Putras!
#PutrasDiena #Herkuless
Skolotājas Maija Zeilāne un Daina Logina