Kokneses speciālainternātpamatskola- attīstības centrs
Putras žurnālista ceļojums Kokneses pamatskolā – attīstības centrā
31.10.2019 14:44
Kokneses pamatskolas – attīstības centra 5./6. klases skolēni putras dienas pasākumam, deva nosaukumu “Putra – enerģijas avots”, kura laikā degustēja dažādas, ātri pagatavojamas, lielveikalā iegādātās putras. Skolēni noteica savu garšīgāko putru un tā bija HERKULES Auzu putra ar pienu un šokolādi. Pēc putras degustācijas bērni bija uzņēmuši enerģiju, atkal bija spēks kustēties, iet jautrās rotaļās un nogurums, kas bija radies stundu laikā, vairs nebija manāms.
Izjūtot patīkamās pārmaiņas pēc putras ēšanas sevī, skolēni gribēja noskaidrot, kāda attieksme pret šo ēdienu ir Kokneses pamatskolas – attīstības centra darbiniekiem un skolēniem. Bērni uz neilgu laiku nolēma kļūt par žurnālistiem un bibliotēkā noskaidroja, ka žurnālists vāc materiālus, intervē konkrētas personas, lai iegūtu nepieciešamo informāciju, un sagatavo rakstu vai reportāžu par kādu noteiktu faktu, mūsu gadījumā, tā ir Putra.
Bērni bibliotēkā uzzināja, ka Putra ir šķidrs vai daļēji šķidrs ēdiens, kas pagatavots no ūdenī, pienā, vai ūdens un piena maisījumā vārītiem putraimiem vai miltiem. Ja Putra ir padevusies pabiezas masas veidā, to sauc par biezputru.
Ieguvuši vispārēju informāciju, skolēni devās intervēt skolas darbiniekus pēc iepriekš sagatavotiem jautājumiem:
1. Vai uzturā lietojat putru?
2. Ko putra jums dod?
3. Kādu putru esat iecienījuši?
4. Kādas piedevas lietojat pie putras?
Pirmo 6. klases skolniece Adelīna intervēt devās skolas ēdnīcas pavārīti Sandru, kura pastāstīja, ka uzturā lieto pienā vārītu putru un tā ļoti garšo, jo ir veselīga. Pavārīte iecienījusi arī griķu un auzu pārslu putru. Kā piedevas lieto svaigas ogas – zemenes, kurās daudz dzelzs, mellenes un ābolu ievārījumu. Uz jautājumu, kāda putra labāk garšo skolas bērniem, saimniece atbildēja, ka rīsu, auzu pārslu, mannā un putraimu putras. Šādas brokastis sniedz ilgstošu enerģiju un sāta sajūtu, kas palīdz raitāk domāt un darboties. Pavārīte uzsvēra, ka skolēniem un skolotājiem pilngraudu putras ir diezgan vēlamas neatkarīgi no tā, kad tās ēd, brokastīs vai citā ēdienreizē.
5. klases skolniece Beāte intervēja dabas zinību skolotāju un klases audzinātāju Lāsmu. Skolotāja putru ēd, viņai tā garšo un ikdienā dod enerģiju, uzlabo garastāvokli un veselību. Brīvdienu rītos vāra putraimu putru, jo putraimi lēni pārstrādājas kuņģī un uzsūcas, un tas nozīmē, ka ēst ilgi negribēsies. Kā piedevu pie putras, lieto sviestu. Garšo arī auzu pārslu putra, bet pati to nevāra, labprāt ēd skolas ēdnīcā vārīto.
6. klases skolnieks Dāvis intervēja mūzikas skolotāju Velgu. Skolotāja putru ēd un tā garšo, jo ir spēka un uzturvielu avots, kas dod enerģiju ilgam laikam. Labprāt ēd putraimu biezputru ar ceptiem gaļas gabaliņiem, bet ar mazmeitiņu kopā – mannā biezputru ar jāņogu ievārījumu.
6. klases skolniece Adelīna intervēja skolas dežuranti Santu. Arī viņa labprāt ēd putru, jo uzskata, ka tā ir veselīga. Viņa visbiežāk uzturā lieto auzu pārslu putru ar sviestu.
5. klases skolniece Beāte intervēja Kokneses pamatskolas – attīstības centra direktori Anitu, vietnieces Sanitu un Jūliju. Direktore labprāt lieto uzturā Herkules auzu putru ar sēkliņām, kas viņai dod spēku. Putru vāra ar mandeļu pienu, bez cukura. Direktores vietniece Sanita uzturā lieto putru, jo tā dod sāta sajūtu. Iecienītākās ir Fitness putras ar graudaugiem un sēkliņām vai 7 graudu putras, kā piedevu lieto zilo sieru, augļus un ogas. Direktores vietniece Jūlija uzturā auzu pārslu putru, kas dod enerģiju un tai pievieno dažādas garšvielas.
Pēc intervijām, iegūto informāciju skolēni apkopoja, gūstot atziņas par to, ko cilvēkam dod putra. Vairāki intervējamie uzsvēra, ka putra ir veselīga, ikdienā dod sāta sajūtu un enerģiju ilgam laikam, uzlabo garastāvokli, ir spēka un uzturvielu avots. Skolēni uzzināja, ka graudaugus uzturā ēd sportisti, mūziķi, aktieri un citi, lai būtu enerģija sasniegt izvirzītos mērķus. Pārsteigumu skolēniem radīja tas, ka putras piedevas var būt zilais siers un cepti gaļas gabaliņi, viņi biežāk lieto ievārījumu, retāk sviestu.
Skolēniem patika būt par žurnālistiem un intervēt savus skolotājus, bija arī tādi, kuri kautrējās iet un uzrunāt Skolas – centra darbiniekus.
Paldies Profesoram Graudam, ka deva šādu iespēju, skolēniem kaut nedaudz apgūt žurnālista profesijas prasmes.
Koknese pamatskolas – attīstības centra 5./6. klases skolēni un audzinātāja Dace visiem novēl – ēdiet putru, lai ir veselība, enerģija, spēks, labs garastāvoklis.
#PutrasDiena #Herkuless
Skolotāja Dace Bernāne